Zaterdag, 19 april 2025, Matsuyama

 

Vanuit het hotel vertrokken we op zijn Belgisch ‘5 na 8’ (8.05 uur). Jan komt uit Gent.  

Het is een uurtje treinen. Op het station stonden er 2 taxi's klaar. Die brachten ons in een half uurtje naar het startpunt van de wandeling. 

Matsuyama is een grote stad, dus het kost even om de stad uit te komen. Het beloofde een hete dag te worden, het was om 5 na 8 al 23 graden. 

De wandeling van vandaag telde 12 kilometer waarvan 700 meter stijgen en 585 meter dalen.

Pijn is soms onvermijdelijk, maar lijden niet. Henk had de fysiotherapeute uit de groep gevraagd zijn knie in te tapen, waardoor hij dartelend de hellingen naar beneden liep. 

We liepen een oude pelgrimsroute. Op onze weg troffen we 2 tempels,  nummer 44 en 45, Iwajaji, van de in totaal 88.  

Rond een uur of twaalf picknickten we. 

2 x liep ons pad over een geasfalteerde weg. Dat was niet ok en niet des SNPs. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit, dat het deel van de pelgrimsroute geasfalteerd werd voor het comfort van de reizigers. De rest van de route was heerlijk om te lopen. Al is de Japanse natuur niet spectaculair qua bomen en bloemen, de wandeling was sprookjesachtig. Onderweg passeerden we vele - veelal oude - gedenkstenen. Ik liep veel alleen vandaag,  hier en nu, lekker in de stilte. Een Japans spreekwoord zegt ‘de diepste rivieren stromen in stilte’.

Dogo-onsen
Dogo-onsen

We kwamen een uur te vroeg bij onze bushalte aan. Iedereen had flink in pas erin gezet. 

Plan was om bij thuiskomst de spullen op de hotelkamer te leggen, een handdoek en schone kleren te pakken en in de tram te springen naar de Dogo-onsen, een meer dan 1000 jaar oude onsen. 

Zo gezegd, zo gedaan. Het bezoek aan de Dogo-onsen was bijzonder. Het is de oudste onsen van Japan en gebouwd voor de keizer. Of hij hier ooit geweest is, is onbekend.

Onsen zijn nog steeds veel te warm voor mij, dus ik was er zo weer uit. Wel heel mooi van buiten en van binnen, dus fijn om te ervaren. Ik mocht foto's maken van de hal binnen. 

Buiten paradeerden Japanners in de traditionele Yukata's voor de Dogo-onsen. Ook voor de Japanners is het een bijzondere plek. 

Tot nu toe at ik elke avond lekker, maar die avond at ik de beste maaltijd van de hele vakantie! Ik koos voor een rauwe, witte vis, dus ik werkte op een hele prettige manier aan mijn jodiumpeil, hahaha. 

Lees verder op de volgende pagina, zondag, 20 april 2025

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier