Zaterdag, 5 april 2025, Nikko
Met de prachtige snelheidstrein, Shinkansen, reden we in 45 minuten vanuit Tokio naar Utsonomiya. De hele reis zag je bebouwing van Tokio, wat een immense stad. De trein verlaten betekent snel alles inpakken en aankleden, want de trein staat maar 2 minuten stil in een station. In die tijd moet iedereen de trein hebben verlaten en nieuwe passagiers moeten zijn ingestapt. Het lukte met de groep van 15.
In Utsonomiya hadden we een half uur. Met Henk heb ik gezellig een cappuccino gedronken. We praten veel en lachen veel. Een Japanse wijsheid zegt, 'Geluk komt altijd naar een huis waar gelachen wordt'.
We stapten in een boemeltreintje en treinden nog eens 45 minuten richting Nikko.
In Nikko wachtte de lodge eigenaar ons op. Hij nam onze bagage mee.
De groep had de optie om de bus te pakken naar een tempelcomplex of te lopen. Het werd het laatste. Een lekkere wandeling door het toeristische dorp van Nikko en een stukje door een bos, bracht ons bij het enorme tempelcomplex, Rinno-ji van boeddhistische monnik Shodo Shonin. In de 8ste eeuw richtte hij dit bedevaartsoord op. De hoofdtempel bevat daarnaast 15 kleinere gebouwen.
We lunchten buiten bij de eerste tempel van het complex met de zelfgekochte picknickspullen.
In het tempelcomplex staat een mausoleum van Shodo Shonin. Na zijn dood heeft zijn kleinzoon het complex uitgebreid. Er is ook een mausoleum te zien van deze kleinzoon.
Vanuit het tempelcomplex maakten we een bonuswandeling naar een oude begraafplaats. Ik zeg begraafplaats, maar er ligt niemand. Mensen worden hier gecremeerd. De stenen zijn gedenkstenen. Ze zijn rond, zodat slechte goden zich niet achter de stenen kunnen verschuilen. De boeddha beeldjes symboliseren kinderen en ongeboren kinderen. De rode mutsjes en slabbetjes betekenen dat er voor hen gezorgd wordt.
Na de wandeling werden we door 2 busjes van ons logeeradres opgehaald.
Voor het eten bracht ik met 4 andere vrouwen een bezoek aan de onsen, baden (2) met vulkanisch water. Eerst was de boodschap dat mensen met een tatoeage er niet in mogen. Tatoeages worden in Japan geassocieerd met de Yakuza, de Japanse maffia. Maar later hoorde Jan, onze reisleider, dat dat verbod alleen geldt voor de Japanners, niet voor buitenlanders. Ik ging dus mee. Beiden baden, 1 binnen, 1 buiten, waren rond de 40 graden. 'Ich halte nichts davon'. Veel te warm, dus het werd dan ook een kort bezoek, hahaha.
We liepen vandaag 17,3 km, 27.931 stappen.
Onze accommodatie is een lodge die gerund wordt door 2 oude hippies, een echtpaar. Alles in het huis is passé, maar de mensen zijn bijzonder vriendelijk en het eten was goed genoeg.
Lees verder op de volgende pagina, zondag, 6 april 2025